Over yogapraktijk Cita in Cuijk

 

De docent

Ik heet Pauline van Wingerden. Ik ben erkend yogadocent en lid van de Verenging Yogadocenten Nederland. Mijn opleiding als docent bestaat uit een combinatie van de Intensieve Yogaschool Utrecht en de Docentenopleiding Yoga en Vedanta. Daarnaast heb ik cursussen Mindfulness en Compassie gevolgd.

Sinds 2008 pas ik yoga en meditatie dagelijks toe in mijn leven. Het gaf me steun bij het Chronische Vermoeidheids Syndroom, bij een Burn-out en bij rouwverwerking. Het helpt me om bewust contact te maken met mezelf en om vrede te vinden met wat er is.

 

Visie op Hatha Yoga

Bij Cita volg je een combinatie van Hatha Yoga en Jnana Yoga. Hatha Yoga brengt de energie in balans. Jnana Yoga leidt tot zelfinzicht. De yogalessen begeleiden je naar een vol-ledig contact met jezelf. Wanneer je alles los laat, is er een openhied (ledigheid) waarin je verbonden bent met iedere waarneming (volheid). Steeds wanneer één waarneming je in beslag neemt en de aandacht vernauwt, keer je terug naar dat open en liefdevol Zijn.

Wanneer we aandachtig en liefdevol zijn, wordt ons bewustzijn helder. We herkennen onze neigingen, onze overleefmechanismes, onze verlangens en behoeftes maar we voelen ook een constante aanwezigheid van: stilte, ruimte, harmonie, vrede of liefde. Ieder geeft er eigen woorden aan.


'Herinner je steeds opnieuw dat de ware aard van jouw natuur liefde is. Sta er mee op en ga er mee naar bed. Voel hoe dit doorwerkt: mentaal, energetisch en fysiek.' (naar Jean Klein)


De naam Cita en het logo

De naam Cita betekent zuiver bewustzijn. In het Hindoeïsme onderhoudt de god Vishnu het universum. Hij gebruikt hiervoor onder andere een heldere geest (Cita). Ook heeft hij een schelp waarmee hij het denken tot rust brengt.